Депутати Пантаївської селищної ради звернулися до Прем’єр Міністра України

Депутати Пантаївської селищної ради звернулись з проханням до Прем’єр Міністра України, Фонду державного майна України, голови Кіровоградської обласної державної адміністрації, Народного депутата України Кузьменка Анатолія Івановича, Кіровоградської обласної та Олександрійської міської ради з проханням  припинити роботи з демонтажу будівель та розглянути можливість зберегти їх та передати у розпорядження територіальної громади.
Цим  зверненням місцева селищна рада закріпила рішення зборів громади, які відбулися у вівторок, 26 січня.

У ситуації, що склалась, перед депутатським корпусом Олександрійської міської ради стоїть завдання щодо пошуку осіб, які мали б бажання та змогу орендувати приміщення. На даний же час демонтаж будівель буде призупинено. – озвучив свою позицію депутат міської ради Юрій Бойко, житель селища Пантаївка.

У свою чергу, депутати Пантаївської селищної ради озвучили плани щодо використання ряду будівель, зокрема будівлі адміністративно – побутового комплексу, де можливо організувати роботу мистецьких та спортивних гуртків для різних вікових  категорій   або перепрофілювати його в житло для військовослужбовців або переселенців з зони проведення АТО. У виробничих приміщеннях відкрити майстерню для ремонту великогабаритного транспорту, сільськогосподарської та/або військової техніки.

 ЗВЕРНЕННЯ
депутатів Пантаївської селищної ради
до Прем’єр Міністра України, Фонду державного майна України, голови Кіровоградської обласної державної адміністрації, Народного депутата України Кузьменка А.І., Кіровоградської обласної та Олександрійської міської ради

Починаючи з 1970 року, смт Пантаївка здобувало собі славу шахтарського селища, оскільки основним підприємством, що забезпечувало роботою велику кількість мешканців селища та міста Олександрія, були підприємства ДХК «Олександріявугілля», зокрема розріз «Морозівський». Долі не одного покоління сімей тісно пов’язані з історією цього підприємства. Тому мешканцям селища не байдуже, що далі відбуватиметься з приміщеннями адміністративно побутового та виробничого комплексу колишнього розрізу «Морозівський».
На даний час в смт Пантаївка без погодження з місцевою владою Відокремленим підрозділом Олександрійської дирекції з ліквідації шахт ДП «ОК «Укрвуглереструктуризація», яке підпорядковане Міністерству енергетики та вугільної промисловості України, розпочато роботи з демонтажу приміщень та будівель адміністративно – побутового та виробничого комплексу колишнього  розрізу «Морозівський» за адресою: селище Пантаївка, вул. Свердлова, 1.
Склалася ситуація, коли при незавершеній рекультивації величезних за площею виробок колишнього розрізу «Морозівський», активно ведеться з 21 січня 2016 року демонтаж вищезазначених будівель. У виробничих приміщеннях на сьогоднішній день збереглося цінне устаткування: кран – балки, мостовий кран, верстати, ковальські молоти та інше. Ця ситуація викликала масове обурення мешканців селища, оскільки інших будівель для перспективного розвитку соціально – економічної сфери селища немає. Це може стати причиною соціального зриву та викликати масові акції протесту.
Крім того, втрачається інвестиційна привабливість для потенційних інвесторів, а кошти державного бюджету, які передбачені для ліквідації ДП «Бурвугілля», використовуються не по – господарськи, адже будівлі цілком можуть бути реалізовані без руйнації, а кошти від продажу направлені на вирішення соціально – економічних проблем вугільних підприємств та колишніх працівників.
У зв’язку з вищевикладеним, просимо втрутитися в зазначений процес і припинити роботи з демонтажу будівель та розглянути можливість зберегти  та передати їх (будівлю АБК інв. №10 та кузню інв. №7135) у розпорядження територіальної громади.
На базі вищезазначених будівель є можливість впровадити та налагодити будь – яке виробництво при наявності цілих виробничих приміщень та ліній електропередач.
У будівлі адміністративно – побутового комплексу можливо організувати роботу мистецьких та спортивних гуртків для різних категорій учасників або перепрофілювати його в житло для військовослужбовців або переселенців з зони проведення АТО. У виробничих приміщеннях відкрити майстерню для ремонту великогабаритного транспорту, сільськогосподарської та/або військової техніки та інше.
Просимо втрутитися негайно, оскільки процес демонтажу, а точніше грубого руйнування, йде дуже швидко.