Софійка Єрмоленко: «Я обов’язково видужаю і буду бачити…»

У соціальних мережах та одній з місцевих газет випадково наткнулась на оголошення олександрійки Юлії Єрмоленко, яка просить допомогти її доньці на лікування. Звернення не залишило мене байдужою і я вирішила з нею поспілкуватися.

Софійці Єрмоленко лише сім рочків. Вона, як всі дітки її віку, любить погратися й побігати, переглянути улюблені мультики, розфарбувати розмальовки чи зібрати пазли. До того ж, цікавиться віршиками і мріє осягнути якомога більше знань, бо цьогоріч вперше пішла до школи. А ще дівчинка чітко називає хворобу, якою хворіє від народження. І додає: «Я обов’язково видужаю і буду бачити, бо ця хвороба лікується». 
«Практично з народження дитина має діагноз: вроджена катаракта та косоокість обох очей, – говорить її мама. – Про це захворювання ми дізналися не з пологового будинку, а за кілька місяців потому. Вдома я стала помічати, що донечка дивиться на світло, однак руками нічого взяти не може. Звернулася за консультацією до спеціалістів. І після обстеження було встановлено, що у малої захворювання обох очей і вона практично нічого не бачить. Вже у вісім місяців в Охматдиті їй провели першу операцію. Хірурги видалили Софійці обидва очні кришталики і рекомендували через чотири-п’ять років замінити їх на штучні.  Зір у дитини дуже слабкий, лише 4%,  тож вона фактично напівсліпа».  
Так склалися обставини у житті маленької Софійки, що згодом разом з рідними вона переїхала з Сумщини на Олександрійщину. «Мій чоловік Сергій родом з Дівочого Поля, – продовжує свою розповідь Юлія. – Але мешкаємо ми у передмісті Олександрії. Тут у нас невеликий будинок і своє невеличке господарство, з яким щодня вистачає турбот.  Крім Софійки, виховуємо ще й меншу донечку  - 4-річну Анжелу. І так вийшло, що з операцією для донечки ми дещо замешкались. І причин цьому кілька. Їздили на обстеження до Кіровограда, де лікарі нам порадили її взагалі не оперувати. Натомість рекомендували кілька оздоровчих процедур та виписали окуляри (+13 на обидва ока). На жаль, проблему косоокості в області також вирішити не вдалося. «Новий» діагноз  кіровоградських медиків на певний час лише відстрочив операцію та ще й сумнівів додав. Та коли Софійка пішла до школи, ми з чоловіком  знову вирішили звернутися до спеціалістів Охматдиту. Навчатися донечці було неймовірно складно. Складно, бо нічого не бачить. Хвилюється і губиться, але ж хоче опанувати нові знання й бути не гірше однолітків, хоча зі зрозумілих причин зробити це  не може. Вчителі, які розуміють, що їй через фізичну ваду непросто, у школі дитину зайве не завантажують. Однак і жити, і розвиватися в подальшому на рівні однолітків, без допомоги хірургів, без медичного втручання – дівчинці просто неможливо». 
Практично у прямому сенсі лежачи на книжці чи зошиті, Софійка і читає, і пише. Прижмурюється, закриває одне око і намагається, хоча б щось розгледіти те, що написано, аби його прочитати. Малює у прямому сенсі «носом», - говорить мама. Усе це через слабкий зір і косоокість, і тому що інакше просто не може. За півгодини такої дійсно напруженої роботи, дуже втомлюється. Хвилюється й сумує, що повноцінно осягнути шкільний матеріал їй не під силу. А ще найбільше переживає тоді, коли стає предметом чиїхось глузувань та образ. 
Зрештою, кілька місяців тому батьки вкотре побували на консультації в Києві. І в Охматдиті, як і раніше, їм запропонували провести Софії операцію по заміні штучного кришталика. Призначили першу на кінець цього року. Необхідної суми на це батьки дівчинки одразу знайти не змогли. Дві операції стали їм фінансово непосильні. І тоді Юля зважилась розмістити в соцмережах та місцевій пресі оголошення про збір коштів на операцію. 30 тисяч гривень сьогодні коштують обидві.  Жінка зізнається, що була й у школі, де навчається Софійка, але там допомогти не обіцяли, кажучи, що нещодавно збирали кошти на лікування онкохворої колеги та на підтримку бійців АТО. Зверталася й до міського голови, де їй пообіцяли перевірити сімейний дохід і згодом зателефонувати. 
- На щастя спрацювали оголошення, - говорить Юлія. До середини грудня нам вдалося зібрати необхідні кошти на першу операцію. Минулого тижня Софійці в Охматдиті прооперували ліве око. Вона вже повернулася додому. Щебече та радіє, що вся її сім’я разом, що бачить трохи краще, що лікарі - не ображали, було не страшно і безболісно.
За два місяці на дитину чекає ще одна аналогічна операція. А після того - підтягування очей, що дозволить прибрати косоокість. Для того, щоб відновити дитині зір, а точніше -  хоча б певний його відсоток, батькам треба терміново зібрати ще понад 15 тисяч гривень. Родина звертається до всіх небайдужих і буде вдячна кожному, хто допоможе. Адже маленька Софійка дуже хоче бачити світ чітким і справжнім. Хоча б через скельця окулярів, але бачити. 
Номер рахунку в Приватбанку: 29244825509100 або номер картки: 4149497852247974 на ім’я Юлії Єрмоленко. 
Тел. 097-833-35-88 
або 095-728-51-06. 
 Н. Луценко.