Перші ластівки «Авантюрину»

Цього року Олександрійський танцювальний аматорський колектив «Авантюрин» залишили перші десять випускників, як перші ластівки, що покидають батьківське гніздо. Останні чотири роки обдаровані олександрійські школярі активно навчались в ньому азам хореографічного мистецтва і відтак свої успіхи й напрацювання демонстрували на звітному концерті, що у грудні проходив в Палаці культури «Світлопільський».

Свої навички школярі демонстрували спільно з іншими учасниками колективу. А це загалом 64  танцюристи - батьки і діти, які успішно навчаються в хореографічному колективі. Унікальний за своїм форматом «Авантюрин»  з 2008-го очолює 47-річна Наталія Козинець. Їй, власне, і належить ідея згуртувати довкола танцю дорослих і малих. З 2010-го олександрійка набрала до колективу чотири повноцінні групи. Основна вікова категорія - підлітки та дорослі віком від 14 до 25 років (таких 14 осіб), середня група –діти від 8 до 14 років (20 дітей), наймолодші від 4 до 8 років (20 дітей) і група «мамочки», або як їх ще називають «Шумки» віком від 25 до 50 років (10 мам).  Локомотив «Авантюрину»  – це старша і середня групи.
А почалося все з того, що шість років тому викладача Наталію Козинець попросили привчити студентів Олександрійського коледжу менеджменту до основ світських манер і танцю. «До основної навчальної програми адміністрація закладу планувала ввести заняття з хореографії, - пригадує Наталя. – І непомітно танцювальна тема зацікавила окремих студентів.  З ними я почала проводити перші виступи. Ми подорожували районом. Та якось після чергового концерту нас запитали, а як же зветься ваш колектив? Несподівано з’явилась ідея назвати його «Авантюрин». Діти її підтримали. Потім ми вже виступили на сцені районного будинку культури і мене особисто запросили працювати там методистом. 
Кілька років поспіль у нас тривала робота над відточуванням виконавської майстерності, пошуку нових ідей, створення оригінальних танцювальних номерів. І повноцінно «Авантюрин» почав працювати з липня 2010-го. Його родзинка – автентичність в сучасних видах хореографії та різновіковій категорії учасників. Колектив має власний стиль. І неодноразово ставав переможцем різних танцювальних конкурсів та фестивалів». 
Його випускники, приміром, за чотири роки навчання виконали 42 танці і взяли участь у 75 концертах. Унікальний «Авантюрин» і тим, що немає в ньому відбору учасників. Як то кажуть – у колективі танцюють всі. Пліч-о-пліч на сцені і батьки, і діти.  Не один рік з ним  37-річна Олена Коб’якова та її 16-річний син Сергій і двоє племінників - 10-річний Данило та 6-річний Микита. Не менш активно танцям віддаються і 37-річна Наталія Скалозуб з 16-річною донькою Іриною. Чи для прикладу, 36-річна Інна Розка з 10-річною донечкою Юлією. Власне й сама Наталія Козинець змалечку привчила до хореографії свою 9-річну донечку Олександру. Вона ж переконана, що лише сімейний підхід до виконавського мистецтва  заохочує та стимулює його учасників до нових звершень.  Ті ж, хто з різних причин не витримав робочого темпу, самі й залишили колектив. Інші ж, навпаки, вживаються у танцювальне мистецтво, без якого себе не уявляють. Підготовка  концертів, виїздів, підбір костюмів. Над усім цим батьки і діти працюють разом. Щороку «Авантюрин» традиційно відвідує фестиваль танцю в Кривому Розі, Світловодську, Лазурному. І при цьому постійно розширює свої горизонти. Цьогоріч їхні старання високо оцінені на районному рівні: колектив занесений на Дошку пошани.
«У дітей є бажання захистити звання «народного», - зазначає Наталія. – А як буде, покаже час. Поки що на останньому  звітному концерті ми всі разом продемонстрували глядачам 33 номера. Останній - танцювали всі 64 учасники. Причому на концерті діти й дорослі показали свої напрацювання, як в дуетах, соло, так і колективних номерах сучасного, естрадного та народно-стилізованого танцю». 
Був у Наталії Козинець задум розширити колектив «Авантюрину» і створити на його базі ще одну дитячу танцювальну групу. «Думали назвемо її «Карандаши». Планували, що навчатиме діток мій вихованець Саша Козенко, та не судилося… Саші не стало…, а його ідея поки що нереалізована», - зізнається хореограф.
Заняття в «Авантюрині» зазвичай проводяться тричі на тиждень. Навантаження достатнє і зацікавленість дітей висока, бо виступи свої вони поєднують з дозвіллям. Разом у сімейному колі «Авантюрину» відпочивають влітку. Одна наймолодша учасниця колективу навіть відтворила колектив на своєму малюнку, назвавши «Планетою Авантюрин», на якій всім затишно і комфортно, безпечно, як під маминим крилом. А що ще може бути кращим? !
В. Тимофєєва.