Благодійництво для здоров’я громадян

Благодійництво - одна з найкращих рис характерних людям і, в першу чергу, нашим співвітчизникам та не має ні територіальних, ні вікових, ні національних меж. У нашій державі благодійництво підтримується і заохочується. Є відповідний Закон «Про благодійництво та благодійні організації». Крім окремих благодійників, набуло поширення об’єднувати свої можливості в різних сферах життя.

Найбільшого поширення благодійництво набуло в боротьбі за збереження і відновлення здоров’я людей. Тож і наша членська благодійна організація «Районна лікарняна каса», яка заснована 15 років тому, має за мету надання медичної допомоги і, в першу чергу, соціально незахищеним громадянам. Її членами є майже 7 тисяч жителів району і міста, здебільшого на основі колективного членства. Це працівники майже 90 підприємств і організацій сільського господарства, медицини, освіти, органів місцевого самоврядування, пенсіонери. Найбільшу чисельність серед працівників сільського господарства становлять колективи працівників ТОВ «УкрАгроКом», ФГ «Олександрівське», СВК ім. Фрунзе, ФГ «Південне», Цукрового заводу, серед медиків - працівники центральної районної лікарні, Новопразької, Приютівської, Головківської та Червонокам’янської амбулаторій. Серед освітян найактивніші працівники Новопразької спецшколи-інтернату, Червонокам’янської, Ізмайлівської, Войнівської, Олександрівської, Шарівської, Ульянівської, Комінтернівської та Добронадіївської ЗОШ, Новопразького НВК.
Щорічно ряди благодійників поповнюють більше 100 нових членів, які виявляють бажання своїми благодійними внесками допомагати тим хто цього потребує, а за потреби і особисто використати можливості благодійної організації. Щомісяця члени лікарняної каси сплачують встановлені членські внески в розмірі 30 грн., а окремі благодійники, за власним бажанням, і в більших розмірах.
Благодійна організація забезпечує безкоштовне медичне обстеження членів РЛК, що потребують лікування, а також медикаментами при лікуванні, як в лікарні і амбулаторіях району, так і лікарнях міста і обласного центру. Благодійна допомога поширюється і на дітей членів РЛК віком до 18 років і навіть до 23 років - тих, хто навчається. А для тих, хто більше трьох років, сплачуючи благодійні внески, не звертається по медичну допомогу, передбачена можливість звернутись за медичною допомогою близьким рідним членам сім’ї. Так в цьому році звернулись і отримали благодійну медичну допомогу більше 1500 членів РЛК, 95 дітей, 120 пенсіонерів та 37 близьких рідних. На медикаменти витрачено 850 тисяч гривень. Крім цього, надано допомогу лікарням на придбання препаратів і виробів медичного призначення, у т.ч. реактивів, рентгенологічної плівки в сумі 40 тис.грн. В окремих випадках, при тяжких захворюваннях, розмір допомоги медикаментами сягає тисячу і більше гривень.
Враховуючи потребу наших військових, благодійна організація також двічі направляла аптечки для учасників АТО.
Районна лікарняна каса є призером республіканського конкурсу проектів і програм із запровадження засад страхової медицини.
У цілому, благодійна організація, особливо за нинішнього стану економіки, росту цін на медикаменти, відіграє відчутну, а інколи й вирішальну роль у лікуванні хворих.
А. КРІВЕЦЬ.