Леонід Балацький презентував свої книги

Добірку книг про історію окремих сіл Олександрійського району на широкий загал на минулому тижні презентував 45-річний олександрієць Леонід Балацький (на фото) —  краєзнавець, вчитель історії та географії Войнівської школи, голова Олександрійського відділу Українського географічного товариства.

Захід цей проходив у районній бібліотеці і зібрав довкола себе небайдужих до історії та краєзнавства людей.
Спершу Леонід Балацький ознайомив присутніх з діяльністю Українського географічного товариства, яке очолює, торкнувся й теми, що стосується топоніміки Олександрійщини, та плавно перейшов до ідеї створення книг про історію сіл району.
Наразі таких написано дев’ять. Сім— про населені пункти Олександрійщини, а дві — ​про село Захарівку Світловодського району і село Миколаївку П’ятихатського.
Треба вказати, що видання книг тісно пов’язане з професійною діяльністю автора та роботою в географічному товаристві і є частиною Всеукраїнського проекту «Історія міст і сіл України». У непростий для держави час Балацький кілька років на власному ентузіазмі та ентузіазмі колег — ​вчителів географії, історії та бібліотекарів — ​збирав відомості до своїх книг в єдину базу даних. Історія, географія, топоніміка, фотодобірка, карти, архівні матеріали… А потім все це поступово видав. Безумовно, книги будуть цікаві та корисні широкому загалу читачів, вчителям, школярам, студентам та усім, хто цікавиться краєзнавством. Сім з них, а саме «Село Бандурівка», «Село Войнівка», «Село Долинське», «Село Куколівка», «Село Морозівка», «Селище Приютівка» і «Село Протопопівка» він передав директору районної бібліотеки ім. Д. Чижевського — ​Надії Чуяновій. Такий же комплект у подарунок нещодавно отримала і міська бібліотека ім.О.Пушкіна. 
Видати книги краєзнавцю допоміг голова Олександрійської райдержадміністрації Андрій Коломійцев.
Н. ЛУЦЕНКО.