Надалі все залежатиме від зими

На сьогодні хлібороби району можуть вже повністю підбити підсумки своєї роботи за 2015 рік. Сміливо можемо сказати, що зернові та зернобобові культури зібрано на всіх площах з урожайністю, включаючи кукурудзу, 42,4 цнт/га. Також ми повністю на всіх площах зібрали цукровий буряк з урожайністю 287 цнт/га, а соняшника по всіх категоріях господарств маємо 24,7 цнт/га. Якщо ж брати до уваги лише крупні господарства, то вони мають по 28 цнт/га цієї культури.

Цього року, як і раніше, зі збором зернових ми знову вийшли на рівень 300 тис. тонн, а точніше, зібрали 301581 тонну. Більше, ніж у минулому році, зібрали соняшника, менше – цукрових буряків, що пояснюється тим фактом, що буряк доводиться копати в дуже складних і важких умовах.
За підсумками одержання врожаю зернових важко когось із господарств  і виділити кращими, а когось – гіршими. Але все ж таки хочеться відмітити  такі наші господарства, як ТОВ «УкрАгроКом», ТОВ «Агродар-ЛТД», ТОВ «Степ», СВК ім. Фрунзе, ФГ «Олександрівське», ФГ «Південне». А поряд з ними і невеликі за розмірами орних земель господарства, як ФГ «Джерело-2» та ФГ «Степ», які своїми показниками підтягуються до кращих крупних господарств району. Не можна забувати і про групу «Приват», куди входять ТОВ «Комінтерн-Агро» та ТОВ «Доброульянівка». Ці та інші господарства доклали чимало зусиль в поступальний розвиток району і досягнення тих результатів, які ми маємо протягом п’яти останніх років, займаючи  своє гідне місце серед  районів області. А тому наш район вносить свою помітну частку і в розвиток загалом всієї Кіровоградщини, яка щороку закладає в її засіки не менше 10 % валового збору зерна. Отож наші аграрії працюють дійсно стало і з кожним роком відповідаючи на всі ті ризики, які ставлять перед ними погода та різні ситуації, вони з гідністю виконують ті плани, які перед собою прогнозують, і досягають найкращих результатів.
Щодо стану озимих культур, посіяних під урожай 2016 року, то ще дуже зарано визначати і говорити про їхній стан та подальшу долю – чи їх пересівати весною, чи все ж таки залишити, щоб одержати від них урожай. Дощі, які ми спостерігали останнім часом, дещо покращили ситуацію з озимими, але говорити про якесь значне зрушення дуже зарано. Все тепер залежатиме  від температурних режимів, які будемо мати протягом всього зимового періоду. Якщо ж цей режим буде м’яким, буде невеликий мороз, а потім  випаде сніг і закриє ці культури, то навесні можна надіятися на якісь перспективи. Однак на сьогодні ситуація в цьому плані залишається тривожною. І хочуть того аграрії, чи ні, але досвід підказує, що, готуючись до весни, потрібно мати і посівний матеріал з урахуванням можливого пересіву тих площ, які були засіяні озимими. До того ж, треба пам’ятати, що майже 40% площ, які в районі були визначені для посіву озимих, залишилися невикористаними. Тож звісно, що весною вони підпадають під посів ярих і технічних культур.
Підсумовуючи підготовку ґрунту на весну під сівбу ярих, можна сказати, що те завдання, яке ставили перед собою аграрії, виконано майже на 100%. Якщо ж де і залишилися невеликі недоорані площі, то зараз аграрії зважують, чи готувати їх під посів чи залишити на весну під пар.
У галузі тваринництва наші трудівники теж спрацювали не гірше, ніж у 2014 році. Якщо порівняти цифри, які ми очікуємо, то індекс виробництва сільськогосподарської продукції разом з тваринницькою в порівнянні з 2014 роком буде складати не менше 100,3 %. Тобто, на рівні минулого року. І це радує. Отож, ніяких труднощів із забезпеченням наших людей сільгоспродукцією не повинно  бути. 
О.Ткаченко, начальник райуправління агропромрозвитку.