Наша організація ветеранів - у числі кращих

У роботі VIII звітної обласної конференції ветеранів України, яка відбулася в цьому місяці, брала участь і представницька делегація ветеранської організації Олександрійщини, яку очолював її голова Олександр Голуб (на фото).
У звітній доповіді голови обласної організації ветеранів Василя Єфіменка були порушені питання роботи обласної організації за звітні минулі чотири роки, які стосувалися соціального захисту ветеранів, захисту їхніх вікових категорій, економічних інтересів, у тому числі і виконання всіх статутних завдань, які стоять перед організацією. 

У цьому сенсі значна увага в доповіді приділялася і роботі Олександрійської районної організації ветеранів, яка у звітному періоді за підсумками щорічного огляду – конкурсу за свою практичну роботу завжди була в числі перших. При цьому, насамперед, враховувалися забезпечення відпочинку ветеранів, їхнє медичне і медикаментозне забезпечення, взаємодія організації з органами влади місцевого і районного рівнів, управлінням соціального захисту, терцентру тощо. Високо оцінена робота нашої організації ветеранів з питань увічнення історичної пам’яті про події ІІ Світової війни, трудового минулого нашого народу. Лише за останні 15 років в районі було встановлено 44 пам’ятних знаки і меморіальні дошки, присвячені історичному минулому району, зокрема – періоду Другої світової війни в Бандурівці, Войнівці, відновлені і реставровані меморіальні плити на могилах воїнів у Дівочому Полі, Добронадіївці, Шарівці, Новій Празі. У 2014 році встановлено пам’ятний знак при повороті на село Світлопіль на честь бійців та командирів 5-го гвардійського механізованого корпусу, які за 40 днів до офіційного звільнення цієї території вели тут тяжкі бої, втративши тільки за три дні більше як півтори тисячі воїнів. У 2015 році у Новій Празі встановлені плити з іменами 996 загиблих воїнів-земляків, які не повернулися з фронтів ІІ Світової війни. 
Високо оцінена в доповіді і робота районної організації ветеранів по військово – патріотичному вихованню молоді, яка вийшла вже далеко за межі району і носить міжрайонний характер. У цьому плані у 2015 році було проведено три великих заходи на базі військових частин, зокрема, А-1405 та 2269 Національної гвардії України. У селі Водяне на базі Лісної школи проводилися військово – польові збори з учнями шкіл району, переслідуючи мету готувати майбутніх воїнів ще зі школи. Базовим для цього став на Олександрійщині аграрний ліцей, який за короткий час готує для цього своїх випускників споріднених військових і цивільних професій водія, кранівника, слюсаря, зварювальника, навіть перукаря. Крім того, тут є дуже міцна матеріальна база, яка вкрай потрібна для належної підготовки не лише патріотично налаштованих своїх вихованців, а й майбутніх солдатів. Саме тому у вересні 2015 року тут були проведені масштабні військово – польові збори  учнів шкіл району, в тому числі і дівчат, під час яких їхнє чотириденне перебування на цих зборах за участю солдатів, сержантів та офіцерів Олександрійського гарнізону було максимально прив’язане до реалій армійського життя. Для проведення зборів військовики надали свою техніку, зокрема, вертоліт, озброєння і військове спорядження. У свою чергу, матеріальну і моральну підтримку контингенту учнів надали товаровиробники сільськогосподарських підприємств району, директор ліцею Василь Афанасьєв і райдержадміністрація. У підсумку найкращою оцінкою проведення цих зборів було те, що по їхньому закінченню учні шкіл просили збирати їх і надалі на такі заходи.
Як результат, за свою плідну роботу районна організація ветеранів України і директор ліцею Василь Афанасьєв були нагороджені грамотами районної адміністрації та обласної ради ветеранів, а голова ради районної організації ветеранів Олександр Голуб за особистий внесок в забезпечення розвитку ветеранського руху, активну участь у вирішенні питань соціального захисту ветеранів, патріотичне виховання молоді нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України.
Нашій районній і первинним ветеранським організаціям є що підсумовувати у своїй роботі, є про що звітувати і є чим поділитися з набутого досвіду зі своїми колегами інших районів області. У тому числі і тим, що стосується традиційно міцних і надійних зв’язків з військовою частиною, що дислокується в с. Аджамка, де наші представники ветеранів і молодь району є частими гостями і учасниками значимих в ній подій, а підприємці, центральна районна лікарня, лікарняна каса, владні структурні органи району надають воїнам необхідну матеріальну підтримку. Такі ж добрі стосунки в цьому плані Олександрійський район тримає і з особовим складом військових м. Олександрії, що в результаті благотворно сприяє підготовці наших майбутніх воїнів. І в цьому неабияка заслуга організації ветеранів району, що особливо і заслужено було відзначено в роботі VIII звітної конференції обласної організації ветеранів України.
В. ЮРЧЕНКО.