Великдень  у Новопразькій школі-інтернатІ

Свято Великодня – одне з найвеличніших свят. Це день, коли душі усіх християн радіють Воскресінню Христа. Завітало це велике свято і у Новопразьку спеціальну загальноосвітню школу-інтернат. У школі організували пасхальне деревце, яке прикрасили виготовленими власноруч виробами.  Після цього відбулося святкове дійство за участі учнів 7 класу (вихователь В. Скопенко). Валентина Дмитрівна  розповідала учням  про піст, який передував Великодню, про Вербну неділю, про те, звідки з’явилася в нас традиція освячувати гілочки верби. Потім пригадали про традиції та повір’я українців, що стосуються  свята, про особливості писанкарства та священну традицію випікання паски, якій українці завжди надавали особливого значення. У виконанні вихованців  на святі звучали великодні пісні, вірші, легенди, у яких возвеличувалося Воскресіння Христове. На сцені з’явився навіть великодній кошик із головними його складниками – паскою, свічечкою, крашанками, сиром, маслом, ковбасою, хроном. Кожен персонаж наголосив на своєму особливому значенні. На кінець великоднього дійства прозвучала пісня у виконанні  учениці  Нонни Плетенко.  

Екологічна акція


   Прихід весни асоціюється в нашій свідомості з пробудженням природи від зимового сну та нагадує нам, що настала пора задуматися про стан нашого довкілля, очистити землю від сміття та іншого непотребу. Саме тому й багата весна на проведення екологічних акцій. У Новопразькій школі-інтернаті  ми відзначаємо такі знаменні дати, як День довкілля, День Землі, зустрічаємо пернатих з далекого вирію. оберігаємо перші провісники весни – первоцвіти. 
   Акція «Птахи прилетіли» розпочалася з проведення візуального обліку птахів на території шкільного саду, далі діти визначали видове різноманіття пташок. Відрадно, що до проведення акції активно долучилися учні старших класів Олег Соломатін, Віктор Богданов, Сергій Фірсов, які залюбки виготовляють на уроках столярної справи з вчителем С. Бутенком шпаківні та синичники і розвішують їх по території школи для приваблювання пернатих. 
   Наступною була акція «Первоцвіт-2015»,  мета якої — попередження та недопущення знищення ранньоквітучих видів рослин, особливо червонокнижних. Для цього учні Карина Кокош, Євгенія Войніцка,  Ренат Сабіров  разом з учителями природознавства А. Стась, В. Зубовою випустили та розповсюдили інформаційні листівки, буклети, що особливо сподобалось дітям. Загалом учні, і вчителі відзначають, що проведення уроку «Збережи первоцвіт», бесід та тематичних свят позитивно впливають на екологічну свідомість кожної людини. Завершилася декада екології відзначенням 22 квітня ‑ Дня Землі. 
   Не важливо, коли саме відзначають День довкілля та День Землі й інші екологічні акції. Нехай ці дати не тільки допоможуть замислитись, а й спонукають до позитивних дій: посадити дерево, очистити джерело чи частину ріки, прибрати ділянку не лише біля школи. 
В. ЗУБОВА, вчитель природознавства.