Педагог, краєзнавець і просто хороша людина

Постійна робота із самоосвіти та самовдосконалення, осучаснення педагогічного процесу, велика самоорганізованість, працелюбність, наполегливість, відповідальність за результати своєї праці – це професійні якості Леоніда Юрійовича Балацького (на фото), вчителя географії та історії Войнівської  ЗОШ І-ІІІ ступенів, який нещодавно відзначив своє 45-річчя. Це активна, життєрадісна людина, яка займається краєзнавчою діяльність, любить туристичні походи, згуртовує біля себе підростаюче покоління, прищеплює дітям любов до рідного краю, бережне ставлення до природи.

Леонід Юрійович – голова Олександрійського відділу Українського географічного товариства - всеукраїнської громадської наукової організації, яка об’єднує вчених, учителів, викладачів, фахівців, студентів у галузі географії та суміжних наук. На даний час Олександрійський відділ УГТ налічує 45 активних членів, є постійним учасником науково-практичних конференцій в Олександрії, Кіровограді, Кривому Розі.
У 2014 році наш ентузіаст став лауреатом обласної краєзнавчої премії ім. В. Ястребова за дослідження сіл: Войнівки, Протопопівки та Долинського, у рамках проекту  «Історія міст і сіл України. Кіровоградська область».
У тихій, скромній постаті вчителя сільської школи криється справжній педагог-майстер з широкою ерудицією, власним стилем викладання, творчим підходом. Його уроки  завжди цікаві, своєрідні, нестандартні, тому учні легко сприймають матеріал, розуміють слово вчителя, дискутують, вільно висловлюють свої думки. Висока ефективність роботи педагога підтверджується результатами виступів учнів на  олімпіадах з географії та підсумками ЗНО.
Леонід Юрійович постійно організовує шкільні брейн-ринги, ось і зараз, у школі триває турнір між командами 5-11 класів. У першому турі «Сторінками життя Великого Кобзаря» перемогла команда 6 класу. Та боротьба тільки розпочалася, остаточно переможця буде визначено в кінці місяця. Під його керівництвом при школі діє історико-краєзнавчий гурток, учасниками якого є учні 6-11 класів, разом вони обходили пішки майже всі куточки нашого краю.
Вчитель докладає багато зусиль, щоб відшукати цікаві, невідомі історичні факти про наш край, має багато світлин, зроблених власноруч. Він у постійному пошуку, не стоїть на місці, завжди приходить на допомогу, є постійним читачем сільської бібліотеки, активним учасником культурного життя села.
Тож хочеться побажати йому, щоб і надалі не згасав його педагогічний запал, не міліла криниця творчості і натхнення, хай на довгі роки збережеться радість та гармонія спілкування з учнями і колегами, а особисті якості та стиль роботи вчителя стануть прикладом для наслідування.
М. Дячук, сільський бібліотекар .