основні питання сьогодення

Відкриваючи чергову щопонеділкову апаратну нараду з представниками структурних підрозділів та організацій РДА, очільник району Андрій Коломійцев охарактеризував основні питання, які розглядалися під час колегії та наради в облдержадміністрації.

Першочергово він зупинився на питанні надання житлових субсидій. — Система соціального захисту населення передбачає ряд соціальних гарантій, які дозволяють зменшити фінансовий тягар частини громадян при сплаті за надання житлово-комунальних послуг, — зазначив голова райдержадміністрації. — На сьогодні призначення субсидій здійснюється за спрощеним механізмом. Новий підхід до отримання пільг та субсидій — простий, швидкий і ефективний, де людина фактично буде заповнювати тільки 2 документа — заяву та декларацію про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні. Ці документи поштою прийдуть додому, треба тільки заповнити їх та відправити поштою, або віднести в управління соцзахисту чи до уповноваженої особи у сільській раді і в автоматичному режимі будуть призначені пільги та субсидії. (Детальніше про порядок призначення субсидій читайте у наступному номері часопису- авт.)
Яке завдання на сьогодні стоїть перед органами виконавчої влади? По перше, ми повинні оперативно і якісно провести роз’яснювальну роботу серед населення з цього питання. По друге, треба проаналізувати можливі варіанти, щоб якомога більше оптимізувати навантаження на працівників управління соцзахисту, аби вони могли ефективно та максимально швидко виконувати поставлені завдання щодо опрацювання документів і призначення субсидій.
— Не менш важливим на даному етапі є питання соціального захисту та адаптації військовослужбовців-учасників АТО, які демобілізувалися і потребують усілякої підтримки: медичної та психологічної допомоги, вирішення житлових проблем, працевлаштування,  — підкреслив Андрій Олександрович. — Ми повинні знати якнайбільше про потреби кожного з воїнів, які вже повернулися із зони АТО, а це 16 наших земляків, щоб вчасно реагувати і допомагати у вирішенні найпроблемніших питань. На сьогодні ми розіслали запити по сільських територіях, щоб зібрати інформацію про всіх демобілізованих військовослужбовців. Продовжуємо роботу по збору даних щодо вільних земельних ділянок, які можна передати військовослужбовцям. Ця ініціатива розпочата, і вона повинна бути доведена до кінця. Звичайно, є багато нюансів, над якими треба ще працювати. Адже на одній території може не вистачати вільної землі, на іншій — її вдосталь для своїх односельчан — армійців та ще й сусідів. У місті і районі на даний час на земельні ділянки можуть претендувати 462 військовослужбовці. Скільки з них виявить бажання скористатися своїм правом невідомо, але ми повинні бути готовими надати їм таку можливість.
Далі учасників наради про результати проведення чергового ярмарку в обласному центрі, де кіровоградці мали змогу купити сільськогосподарську продукцію за зниженими цінами, поінформував начальник управління АПР Олександр Ткаченко. Вже традиційно свою продукцію представили на ньому і наші сільгоспвиробники. Цього разу цукор, борошно, олію, крупи, хлібобулочні вироби до Кіровограда привезли СВК ім. Фрунзе, ТОВ «УкрАгроКом», ТОВ «Агро Степ» та цукрозавод. Передвеликодній ярмарок планується провести і в Олександрії 4 квітня, біля спорткомплексу «Ніка». Колоритно, з піснями та пригощаннями презентуватимуть свої території 18 сільських громад і їхні сільгосппідприємства. На ярмарку покупці зможуть придбати цукор, м’ясо, молоко, вершки, крупи, не переплачуючи кошти, які додають до вартості товарів посередники.
— Хочеться з цього приводу зазначити, — продовжив Андрій Коломійцев, — що ми повинні попрацювати і над питанням щодо збільшення хлібопекарських потужностей місцевих товаровиробників, щоб можна було їхньою продукцією забезпечувати усе сільське населення району. Адже, не секрет, що ціни на хліб в Олександрії найвищі і вони постійно зростають.
Не менш важливе питання, яке розглядалося на нараді, це використання коштів Фонду регіонального розвитку 2015–2016 років. На Кіровоградську область виділено 90 мільйонів гривень, які будуть спрямовані на реалізацію соціально-економічних проектів. Перевага буде на боці спільних проектів громад, спрямованих на енергозбереження, переведення об’єктів на альтернативні види палива та інші. — На сьогоднішній день у нас уже є 7 таких проектів і сподіваюсь, що усі вони будуть профінансовані, — зазначив керівник району. — До всього, якщо ми хочемо отримати кошти на такі проекти у наступному році, то вже зараз потрібно зайнятися їхньою розробкою. До літа у нас повинна бути уся проектно-кошторисна документація.
З питання благоустрою та санітарного очищення звітував заступник голови РДА Юрій Коваль. Він, зокрема, зазначив, що більшість сільських територій уже прибралися від сміття та несанкціонованих сміттєзвалищ. Продовжується робота по очищенню від смітників узбіч автодоріг державного значення, що проходять по території району.
У ході апаратної наради голова райдержадміністрації дав ряд доручень окремим керівникам та поставив завдання на поточний тиждень.
О. СТОРЧОВА.