Велика ДОПОМОГА маленького села

Хвиля підтримки української армії серед олександрійців останнім часом значно спала. Через здорожчання продуктів першої необхідності люди стараються економити на всьому, а тому пожертв на потреби армійців стає дедалі менше, бідкаються місцеві волонтери, додаючи, що у активних громадян вичерпуються ресурси. Чого, на щастя, не скажеш про ентузіазм українців.


У маленькому селі Гайове на Олександрійщині, де нині мешкає всього 260 осіб, й ті переважно пенсіонери, про військових також не забувають. Не шкодуючи останніх коштів, гаївчани збирають допомогу для фронту. І цими днями передали до Координаційного центру волонтерів м. Олександрії з десяток коробок з продуктами харчування та кілька пакунків із засобами особистої гігієни, а окремо кошти для поранених бійців. Серед усього — домашнє консервування, борошно, цукор і сало, туалетний папір, пральний порошок та мило. Певно, дякуючи таким громадам, місцеві волонтери не впадають у відчай. Кажуть, рішучості і позитиву набираються від вояків. І, дивлячись на них, просто не мають права розслаблятись, а тому вишукують різноманітні варіанти, як і де знайти ту необхідну і важливу підтримку.
«Допомоги від місцевих, дійсно, поменшало, — констатує Ірина Кабанова, керівник волонтерського центру. — Втомилися люди. І ми розуміємо, що грошей не вистачає. Але ж хіба можна якось порівняти наше буденне життя з фронтовими бідами? Не всі це й зрозуміють. Проте, як і півроку тому, сьогодні бійці потребують нашої підтримки — моральної і матеріальної. І щоб не зволікати, ми стукаємо у всі двері, привертаючи увагу громадськості до військових потреб».
Такою підтримкою для олександрійських волонтерів наразі є тісна співпраця з іноземними доброчинцями — колегами по справах милосердя. Лише за останні два місяці місцеві волонтери кілька разів отримували суттєву гуманітарну допомогу від англійців. А це вам і чимала партія військової амуніції, сухпайки та чай. Усе це українським воякам пересилають активісти волонтерської організації «Лондон Євромайдан» та громади Манчестера. «Певно, це не остання допомога із закордону, — зазначає Ірина. — Що не менш приємно, організована вона дякуючи нашому земляку й волонтеру Сергію. Ще півроку тому він особисто долучався до роботи нашого центру, а нещодавно виїхав до Англії, де нині працює. Але, як справжній патріот, небайдужий до військових проблем, якими постійно переймається. Знайшов колег по духу й в Англії. Тепер сприяє транспортуванню гуманітарки в Україну».
А от одне з олександрійських підприємств, а саме ТОВ «Агро Степ», вишукало можливість надавати цільову допомогу пораненим бійцям у досить цікавий спосіб: реалізуючи покупцям розфасоване борошно, частину коштів передають військовим. «Пакунки з ним принесли й до центру, — розповідає Ірина. — Від реалізації кожного 50 копійок йде на допомогу тяжкопораненим солдатам АТО. Перерахунок коштів здійснюється щоквартально через громадську ініціативу «Армія SOS Кіровоград».
Хочеться відзначити й активну життєву позицію двох олександрійських волонтерів — автомеханіків Володимира Малишева та Олександра Троцюка, які на передовій кілька місяців поспіль ремонтують військову техніку. Сьогодні вкотре хлопці повернулися з АТО до Олександрії і пригнали сюди чотири пошкоджених ЗІЛа. Полагодити цю техніку безпосередньо на передовій не вдалося, оскільки вона аж надто розбита і потребує капітального ремонту. Та самотужки, без підтримки небайдужих містян, «поставити» машини на колеса навряд чи вдасться. Тому волонтери й звертаються до всіх небайдужих земляків, хто готовий допомогти у ремонті, чи то своїми силами, чи запчастинами, інструментом або ж грошима.
Вас чекають у Координаційному центрі волонтерів м. Олександрії, що знаходиться за адресою: вул. 50 років Жовтня, 12. Тел:095–194–90–60 або 096–130–64–94.

Н. ЛУЦЕНКО.