Весняна сівба розпочалася

У комплексі проведення весняно – польових робіт на цьому тижні слід відзначити те, що господарства району по суті майже повністю успішно завершили перший етап виконання своїх завдань, з яких на першому плані значилося підживлення озимих зернових і ріпаку. Щодо озимого ріпаку, то вже визначено площі цієї культури, які будуть пересіватися нинішньої весни. Заспокоює те, що цих площ не так вже й багато – всього біля 304 га. Таке своє бачення ситуації відзначають керівники наших господарств.
 
Та, певно, найголовнішою новиною у ці дні для жителів Олександрійщини є те, що наш район уже розпочав посів ранніх ярих зернових. І в першу чергу, як завжди, наші хлібороби приступили до сівби культур зеленого конвеєра. А це суміш гороху, ячменю, вівса на зелений корм для тваринництва.
Однак, що найбільш відрадно, то це те, що такі господарства, як ФГ «Південне», ФГ «Олександрівське» вже тиждень тому розпочали сівбу ярого ячменю і кожного дня нарощують у цьому темпи робіт. Їхній приклад наслідують й інші господарства. І тут господарники не втрачають жодного даного природою погожого дня. У цьому плані дуже великою Божою підмогою для хліборобів стало те, що минулого тижня по всьому району пройшли вкрай необхідні нам дощі, дякуючи яким в грунті був поповнений необхідний запас вологи, який дав можливість трудівникам села вчасно і ефективно проводити усі подальші заплановані роботи в комплексі весняно-польових робіт.
Та на цьому праця сільських трудівників не обмежується. Ними інтенсивно готуються площі під посів кукурудзи, соняшнику, цукрового буряка. І в цьому розумінні все йде поки що згідно з нашими планами і графіками. Хочу сказати, що ті господарники, які здійснили підживлення озимих культур ще до початку дощів минулого тижня, вже спостерігають відчутні результати своєї праці. Доречно наголосити і на тому, що саме ці дощі посприяли щоденному покращенню стану посівів озимих культур, що вселяє надію на те, що зимові культури в змозі дати нам восени гарний урожай.
Але ж знову таки, не слід забувати, що аграрний бізнес – це відкритий бізнес і він дуже залежний від погодно – кліматичних умов. Тож сьогодні, говорячи про те, що озимі пшениця і ячмінь вийшли із зимового стану в кращому вигляді, ніж ми цього очікували, ще не означає, що можна вже загадувати про високий урожай цього року. Не треба забувати мудре прислів’я на цей рахунок: «Не той урожай, що в полі, а той, що в коморі». І про цей урожай ми зможемо говорити вже лише тоді, коли його зберемо і досягнемо тих результатів, на які сьогодні сподіваємося. Ну а поки що з весняно – польовими роботами все в районі добре. Принаймні, стурбованості ніщо не викликає.
О. ТКАЧЕНКО, начальник райуправління агропромрозвитку.